Publicat de: deeam | Ianuarie 31, 2008

Reactorul 2 de la Cernavoda a fost oprit

Am citi azi pe Mediafax:
„Unitatea 2 a centralei nucleare de la Cernavodă a fost oprită în mod controlat joi, la ora 15:20, ca urmare a unei alarme false declanşată de un echipament, ceea ce a determinat deconectarea reactorului de la sistemul energetic naţional, acesta urmând să fie repornit în circa 40 de ore. Incidentul nu a provocat emisii sau deversări periculoase pentru angajaţi, populaţie sau mediul înconjurător, se arată într-un comunicat al Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavodă”.

Am fost in Unitatea 2 de la Cernavoda, in practica, in vara anului 2004. Am vazut Reactorul si credeti-ma este imens. Cele 380 de canale de combustibil asezate in cerc sint de o greutate apasatoare. De asemenea stiu ca o oprire neprogramata este un mare semn de intrebare. Domnul sau doamna care scris acest articol trebuia sa se documenteze putin inainte, pentru ca Centrala nu poate fi oprita „controlat” in urma unei alarme. Se poate spune ca a fost oprit „in siguranta” reactorul.

Mentenanta se face in timpul opririlor programate, foarte atent ales momentul lor. Camera de comanda este imensa si aparatele de masuarare a reactivitatii isi fac bine treaba. Apoi am aflat ca Reactorul a mai fost oprit pentru 12 zile în cursul lunii octombrie, pentru revizia finală, şi în luna noiembrie, pentru două zile, tot ca urmare a unei alarme false declanşate de echipamente.

Sistemul de anuntare a alarmelor (SAA) prezinta operatorului toate starile anormale din desfasurarea procesului sau din functionarea sistemelor Unitatii Nucleare, intr-o maniera clara si concisa. Toate mesajele de alarmare sint afisate pe 2 monitoare si in culori codificate, pentru a se identifica foarte usor sistemul implicat si nivelul de prioritate al alarmei.
De ce nu s-a dat publicitatii ce echipament a declansat alarma pentru ca este un detaliu foarte important?

Acum stau si ma intreb cum este posibil ca echipamentele sa dea alarme false in repetate rinduri si daca aceste alarme chiar sint false. Sper sa nu se intimple ca la Cernobil cind echipamnetele care indicau nereguli au fost deconectate.  🙂

Cit despre comunicatul Nuclearelectrica acesta nu putea fi altfel decit linistitor din moment ce nu s-a dat publicitatii ce tip de echipament a declansat alarma.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: